Yhteystiedot

Puheenjohtaja:
Jouko Miesvirta
jouko.miesvirta@wippies.fi

Varapuheenjohtaja:
Kikka Salo-Saarinen
kss72@dnainternet.net


Sihteeri:
Mika Raukunen
mika@navettanikkarit.fi

Kuntavaalit-viimeinen oljenkorsi

Hallitusohjelma saatiin valmiiksi ja nyt tiedetään mitä se tuo tullessaan. Maaseudulla asuminen tehdään lähes mahdottomaksi tulevaisuudessa. Jos joku uskoo että tämä kirjoitus on populismia voi käydä itse lukemassa hallitusohjelman, alusta loppuun. Mutta aloitetaan nyt vaikka koulupuolelta. Demarien ykköstavoite oli saada lukioilta rahaa pois 200 miljoonaa, tämän esityksen vei läpi ex-pappi Kantola. Pienet maalaiskuntien lukiot ovat vaarassa, sillä niiden talous ei kestä mitään leikkauksia. Onko siis monien teidänkin lukijoiden opinahjo Nousiaisten lukio tai Mynämäen lukio tiensä päässä. Keskittäminen on ajatuksen ydin.

Vihreitten Soinivaara ja Kokoomuksen Vapaavuori saivat verouudistuksen läpi hallitusohjelmaan. Kiinteistöveroja ei enää tasata vaan ne jää sinne kuntaan missä kiinteistö on. Ennen oli käytäntö että isojen kiinteistöyksiköiden, joita oltiin toteutettu valtion avustuksella ja rahoituksella,verotuotot oli jaettu koko Suomen kuntien kesken. Esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimalat, Helsingin virastotalot ynnä muiden yhteisillä verovaroilla rakennetut valtion kiinteistöjen verotulot jaettiin kaikille kunnille. Tämä käytäntö poistuu mikä tarkoittaa isoa kiinteistöverotuottoa määrätyille kunnille ja kaupungeille ja samalla maaseutukunnille suurta menetystä. Vaikka hallitus ei määrännyt maa- ja metsätaloudelle kiinteistöveroa on se kirjoittamatta jäänyt todellisuus, nämä verot ovat tulevaisuutta. Jos kunnat aikovat tulevaisuudessa pysytellä itsenäisenä on jostain saatava pelimarkkoja lisää. Tämä oli myös eilisen eduskuntakeskustelun viesti, pääministeri Kataiselta. Lainaan hänen lausettaan, " on olemassa kuntia missä verokertymä ja veropohja eivät ole riittävät laaja, jotta kunta olisi toimiva. Tähän on puututtava".

Istuvalla hallituksella on enemmistö eduskunnassa, joten ilman ulkopuolista painetta hallitus istuu seuraavat neljä vuotta ja osa uhkista toteutetaan. Ainut keino millä kehitys voidaan pysäyttää on edessä olevat kuntavaalit. Niissä on Keskustan onnistuttava ja todella hyvin, niin että mitään ei jää epäselväksi. Keskusta on tehnyt virheitä mutta niitä ei voida tässä tilanteessa lähteä muistelemaan, vaan on luotava jotain uutta. Vaihtoehdot ovat mielestäni seuraavat. 1. Kokoomuksen ja Demarin johtama Turku, jossa Masku ja muut pikkukunnat tekevät juuri niin mitä Turku määrää. 2. Perussuomalaisten suurvoitto kuntavaaleissa ja Maskun johtoon äärioikeistolainen Taito Ylhäinen tai "kaikentietävä" Kike Elomaa. 3. Keskusta nousu suurimmaksi puolueeksi, kovalla äänimäärällä ja näin paine hallitusta vastaan on luotu.

Joku voi vieläkin miettiä onko kirjoitus populismia, sitä se ei ole. Olemme ajautuneet tilanteeseen missä pienet ja keskisuuret kunnat ovat tulevaisuudessa vaarassa. Joku heittää kysymyksen mitä sitten Keskusta tekisi tässä tilanteessa? Siihen en minä pysty vastaamaan mutta vastaan niin että onko tämä kuntien rakennemuutos oikein niitä ihmisiä kohtaan jotka täällä syntyneet. Onko heidän työnsä omaa kuntaansa ja maakuntansa eteen ollut turhaa? Suomessa on saanut itse valita oman asuinpaikkansa ja rakentaa oman elämänsä, omien arvojen ja ajatusten mukaan. Tämä oikeus on nyt uhattuna. Jos palvelut viedään pois, on kehitys myös viety pois.

Keskusta on vaipunut itsesääliin ja jäsenistö on täysin passiivista. Niin kuin hetki sitten mainitsin Keskusta on tehnyt virheitä ja isojakin, nyt on on aika katsoa peiliin. Mutta juuri nyt kaivataan voimaa tehdä sitä uudistustyötä, mikään ei muutu jos istutaan kotona ja valitetaan siellä. Muutos lähtee meistä jokaisesta. Suomalaiset antoivat valtakirjan Perussuomalaisille ja halusivat muutosta, halu oli kansalaisilla kova mutta väitän, että uho oli  hukkaan heitetty. Timo Soinille aukesi taivas ja kaikki muukin mutta sitä ei käytetty, ei uskallettu.

Me Keskustalaiset emme perinteisesti ole kehuneet itseämme, onko se meidän heikkous? On hyvä muistella  mitä olemme luoneet tähän rakkaaseen maahamme. Maalaisliitto/Keskusta on luonut maahamme kattavan kouluverkoston, jolla pidetään yllä Suomalaisten suurinta vahvuutta kansainvälisillä markkinoilla. Maamme korkeakoulut ovat suoraan Keskustan kädenjälkeä, sekä laaja lukioverkosto. Kun katsomme oman paikkakuntamme kouluverkostoa, on se vähintäänkin hyvässä kunnossa. Ainoastaan Askaisten peruskoulua on kunnostettava ja lähes välittömästi, muut koulut ovat todella hyvässä kunnossa. Meillä on myös valtakunnan mittapuun mukaan laadukas lukio eli Nousiaisten lukio. Tämän olemassa olon on tehnyt mahdolliseksi keskustalaiset päättäjät jotka ovat tehneet yhteistyötä kuntarajoista riippumatta. Jokainen voi myös miettiä terveyspalveluitamme, palvelut ovat kohtuullisen lähellä ja hyvin saatavilla, hammashuollon puolella olemme jopa valtakunnan ykköstasoa. Aikaansaatu yhteistyö yli 24000 asukkaan pohjalla varmistaa meille asianmukaiset terveyspalvelut myös tulevaisuudessa mikäli ei uusia muutoksia tuoda uuden hallituksen toimesta. Palveluiden saatavuus ja laatu ovat aina olleet meille keskustalaisille sydämen asia.

Vetoan teihin arvoisat keskustalaiset jäsenet, on aika näyttää voimamme, sillä meillä on paljon mitä on syytä puolustaa. Vaikenemalla asioita ei pysty korjaamaan vaan ne menetetään. Nyt kaivataan uutta voimaa ja uusia kasvoja luomaan uutta ja kestävää.

Hyvää kesää ja syksyä ja tavataan.

Yhteistyöterveisin Mika Raukunen, Maskun keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

29.06.2011